ponedeljek, 21. marec 2016

Brezglutenski ajdov kruh

Ko smo pri sinu odkrili, da mu dela težave gluten, me je bilo groza. On je velik ljubitelj kruha in salame, le kaj mu bom zdaj dala za jest. Najprej sem kupovala Scharov kruh, a kmalu ugotoviš, da tako ne gre naprej. Ta kruh zdrži "svež" cele mesece, torej je poln konzervansov in raznih dodatkov. Zato sem ga začela peči sama. Prvi poskusi so bili predvsem zelo drobljivi, vse dokler nisem začela razmišljati malo izven okvirov.
Kruhu sem začela dodajati mleto laneno seme in seme indijskega trpotca.
Zdaj je kruh res dober, nič se ne drobi, ostane svež par dni, pa še dober je za prebavo.
Najboljše je, če imate kavni mlinček in zmeljete semena vsakič, ko jih potrebujete. Tako ohranijo največ hranil.

Za kruh potrebujete :
- 150g ajdove moke
- 250g schar moke, mešanice za kruh
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 2 žlici mletih semen indijskega trpotca
- 1dcl vrele vode, s katero poparimo ajdovo moko
- 2 žlici olivnega olja
- Pol žličke soli
- 1 kocko kvasa
- 2,5 dcl tople vode v kateri raztopimo kvas

Ajdovi moki dodamo mleta semena in poparimo z 1dcl vrele vode. Dodamo še brezglutensko moko, sol in olje, malo premešamo in nato še raztopljen kvas. Dobro premešamo. Najbolj enostavno je to narediti z mikserjem. Masa pride zelo mokra in pacasta.
Zmešano testo damo vzhajati v naoljen pekač za vsaj pol ure. Potem pa ga pečemo 45 minut na 200°C.

Ni komentarjev:

Objavite komentar