petek, 8. april 2016

Golaž za telebane

Vedno sem živela v prepričanju, da dober golaž pa res ni težko skuhati, vse dokler se nisem lotila kuhanja. Vsi poskusi so bili bolj podobni juhi kot golažu. Ne glede na to po katerem receptu sem kuhala in koliko čebule sem uporabila, golaž ni bil gost. Poskusila sem celo, da sem svežo čebulo "narezala" z multipraktikom, pa je bilo še slabše.
Res me je jezilo dejstvo, da dobro skuham še jedi, ki jih sploh ne jem, ne znam pa skuhat enega navadnega golaža.
Potem pa sem nekega dne doživela razsvetljenje :D. Ko sem že stotič kuhala prebranec, sem ugotovila, da je moj golaž podoben juhi, ker čebule ne podušim zadosti.

Torej za dober, gost golaž brez moke je pomembno, da čebulo podušite, popražite, da se skoraj povsem razpusti. Jaz zdaj najprej narežem čebulo, jo dam v lonec, na srednji ogenj in šele nato začnem rezat meso. Pri tem se nam nikamor ne mudi.


 Drug pomemben faktor, ki prispeva h kvaliteti golaža pa je izbira mesa. Za golaž je najboljše izbrati bočnik ali vrat. Pogojno je še sprejemljivo pleče, vse ostalo pa ni primerno. Velikokrat ljudje nočejo kupovati teh kosov, ker izgledajo kitasti, ampak za golaž ni boljšega. Ko je meso kuhano, se kite povsem zmehčajo in meso se kar topi v ustih. Če pa bomo uporabili naprimer stegno, ki je v suroven stanju videti dosti lepše, pa golaž ne bo tako okusen, niti se nam meso ne bo topilo v ustih, ampak bo razpadalo na nitke.
Ko je čebula dovolj podušena, dodamo meso. Najboljše je, če ne dodamo vsega naenkrat, ampak si razdelimo na več porcij, da se nam meso ne začne takoj kuhati, ampak se malo popeče. Povsem normalno je, da meso spusti nekaj vode. Dušimo toliko časa, da ta voda izpari. Nato dodamo začimbe, mezgo in vodo. Pokrijemo in kuhamo 1-2 uri. Odvisno ali imamo teletino ali govedino. Teletina seveda rabi manj časa za pripravo.

Sestavine:
- 1kg bio telečjega bočnika ali vratu
- 750g čebule
- 1,5 dcl paradižnikove mezge (ne koncentrata!!!)
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlička soli
- četrt žličke popra ali kajenskega popra
- 1 žlička Suhe mlete paprike
- Četrt žličke kurkume
- 1dcl vode

Zraven lahko postrežemo pire krompir, polento, njoke, makarone, kruh... Izbire je polno, izbor pa je vaš. Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar