torek, 14. junij 2016

Slastne telečje ličnice

Ste že jedli kdaj telečje ličnice?  Sliši se mogoče malo čudno, nekaterim mogoče celo ogabno. A ne boste verjeli kako je to dobro. Meso se kar topi v ustih. Sploh ne potrebuješ noža, ker meso že z rahlim dotikom z vilico kar razpade. Tako je primerno tudi za majhne otroke ali odrasle brez zob.
 Res jih je tudi težko dobiti, a če imaš pravega "dobavitelja" mesa, potem se vse da. Tako vse kar obstaja od teletine, lahko dobiš na Ekološki kmetiji Jenšterle.
 Mesa ni treba nič rezati. Lahko odrežete stran kakšno ovojnico (strokovno fascijo), ni pa treba. Niti se ne mučite s kakršnimkoli rezanjem, ker so v surovem stanju ličnice zelo "zategle".
 Vse kar je treba narediti je, da meso začinimo in nasolimo. Za pripravo je najboljše, če imamo litoželezno posodo, da meso najprej na malo olja popečemo na štedilniku, potem pa vse skupaj prestavimo v pečico.
 Bistvo priprave telečjih ličnic je v doooolgem kuhanju oz pečenju. Tu se nam ne sme muditi, ker če ne jih boste pripravili samo enkrat in nikoli več.
 V glavnem na malo olja ali masti popečemo kose telečjih ličnic. V posodo damo samo toliko mesa naenkrat, da se še peče in ne duši. Ko je kos popečen, ga vzamemo ven in pečemo naslednjega. Ko smo popekli vse kose mesa, vse poberemo ven, dodamo še malo olja in popečemo še čebulo in korenček. Zalijemo z vročo juho ali vodo, dodamo mezgo in vrnemo v posodo še popečene kose mesa. Pokrijemo s pokrovom ali z alu folijo in pečemo 4 ure na 150°C.
Sestavine:
- 3 žlice olivnega olja
- 500g telečjih ličnic
- 2 čebuli (narezani na krhlje)
- 2 korenčka (narezana na kolobarje)
- 3dcl juhe ali vode
- 2dcl paradižnikove mezge
- Česen v prahu
- Kurkuma
- kajenski poper
- Čili v prahu
- Sol

Zraven lahko postrežemo polento, njoke, krompir v kakršnikoli obliki...

Ni komentarjev:

Objavite komentar